Yurt Dışına Ürün Satış Rehberi

Mayıs 16, 2022
Posted in Genel
Mayıs 16, 2022 Globizi

Yurt Dışına Ürün Satış Rehberi

Ticarette başarılı bir süreç oluşturmanın sırrı; hedef kazanımlar ve mevcut potansiyel arasında dengeli bir sistem kurmaktır. Hem yurt içi hem de yurt dışı ticari faaliyetler için değişmez olan bu kural; yurt dışına ürün satmak isteyen ihracat firmaları söz konusu olduğunda kendi içinde kritik kategorilere ayrılır. Çünkü yurt içi satış dengeleri hedef kitle ve pazar payının değişmeyen yapısı ile tedarik, temin, lojistik gibi ihtiyaçların aynı alternatiflere sahip olmasından dolayı durağandır. Ancak yurt dışına satış yapmak isteyen firmaların gözetmesi gereken çok farklı değişkenler, riskler, fırsatlar ve alternatifler söz konusudur.

Yurt dışına mal satmak başlı başına farklı bir ticari zemin ihtiyacı yaratırken bu işi e-ticaret modeliyle gerçekleştirmek oldukça nitelikli plan ve uygulamalar edinmeyi gerektirir. İster fiziki ister çevrim içi olsun, yurt dışı pazarında büyümeyi hedefleyen şirketler için ihracatın her alanına hakimiyet ve uygulamada güvenilir planlama ilk sırada yer alır. İşlemler için gereken belgelerden yasal yükümlülüklere, e-ticaret için kullanılabilecek pazaryerlerinden hedef kitleye ulaşma stratejilerine kadar şirketlerin her başlığı eksiksiz şekilde kurgulaması ve uygulaması önem taşır.

Yurt Dışına Ürün Nasıl Satılır?

E-ticaret alanında faaliyet göstermek isteyen şirketler için bu faaliyetlerin kapsamı küresel olacaksa; e-ihracat kavramını analiz etmek gerekir. Bu kavram yurt dışı e-ticaret hedefi olan her firma için tüm ayrıntılarıyla bilinmeli ve uygulama adımları bu ayrıntılara göre organize edilmelidir.

E-ihracat yükümlülüklerini ve haklarını bilen her firmanın, aynı zamanda ürün temin – tedarik – satış ve lojistik ihtiyaçları için de küresel planlara ihtiyacı vardır. İnternetten satış yapmak bu haliyle biraz karmaşık gibi görünse bile profesyonel destek almanın avantajını tercih eden şirketler için e-ticarette küresel hedefler kısa sürede gerçekleşebilir.

Firmaların yurt dışına ürün satmak için tercih ettiği en yaygın iki yol; kendi e-ticaret sitelerini kurmak veya küresel satış imkânı sunan sanal pazaryerlerinden faydalanmaktır. Her iki yol için de firmaların nitelikli analiz, doğru uygulama, sıkı takip ve akılcı değerlendirmeye ihtiyacı vardır.

Yurt dışı ürün satışı için mevcut üretim ürünleri tercih edilebileceği gibi al-sat modelleri de kullanılabilir. Yurt dışına ürün satmak için hangi model tercih edilirse, ona uygun şekilde kullanıma olanak sağlayan; B2B – B2C ve C2C konseptleri, firmaların mercek altına alması gereken profesyonel e-ticaret türleridir.

Yurt Dışına Toptan Ürün Satmak

“Yurt dışına satış yapmak istiyorum” diyen her kişi ve işletme için bu ticaretin hangi hacimle ve hangi platform aracılığıyla yapılacağının belirlenmesi oldukça önemlidir. Çünkü bu kriterlerin belirlenmesi, yatırım yapılacak olan tüm başlıkları da büyük ölçüde belirler.

Tercih edilecek ürün çeşidinden satış için kullanılacak pazaryeri üyeliğine, tedarik zincirinin oluşturulmasından vergilendirme kriterlerinin kapsamına kadar yatırımın kaderini belirleyen bu seçimlerin hacmi perakende satış ve toptan satış için kurgulanabilir.

yurt-disina-toptan-urun-satmak

Yurt dışına ürün satmak için toptan satış hacmini tercih eden işletmeler, özellikle pazaryeri tercihlerinde alternatiflere hâkim olmalıdır. Örneğin; AliExpress B2C konsepti için tasarlanan bir pazaryeri iken, toptan ihracat yatırımları için uygunluk sağlamaz. Toptan ürün satışlarında yurt dışı pazarını hedefleyenlerin pazaryeri tercihi Alibaba gibi B2B ticaret için kurgulanan ortamlar olmalıdır. Bu ayrımı nitelikli biçimde algılayan ve kullanmayı öğrenen işletmelerin yurt dışına ürün satmak için toptan hacimli yatırımlar yapması kazanç döngüsünde olumlu farklar yaratır.

Toptan ürün satışında yurt dışı pazarını tercih eden ve bu satışlar için B2B konseptli pazaryerlerini kullanan işletmeler; diğer satış modellerine göre farklı şartlara sahip olur. Örneğin; yurt dışına ürün satmak için tercih edilen platformlarda satın alma, ödeme yapma, tedarik ve lojistik faaliyetler firmalar arası anlaşmalarla esnek koşullara evrilebilir. Ancak B2C modeline uygun satışlarda her iki taraf için değişmez sözleşme kuralları ve ödeme alternatifleri söz konusudur.

Yurt Dışına Ürün Satmak İçin Gerekli Belgeler

Yurt dışına ürün satmak isteyen şirketler için yerine getirilmesi gereken çeşitli prosedürler bulunur. Bunlar arasında temini zorunlu belgelerin beyanı ilk sırada yer alır.

Fiziki veya e-ticaret yurt dışı satış işlemlerinde firmaların temin etmesi gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gümrük beyannamesi
  • Resmi ve ticari faturalar
  • Konsolosluk onaylı faturalar
  • Ürün özelliklerini içeren belgeler
  • Kalite standartlarına ilişkin evraklar
  • Ekspertiz belgeleri
  • Sigorta poliçesi
  • Üretici ülkeye ait sertifika

Yurt dışına ürün satmak için ayrıca firmalar tarafından; tedarik için düzenlenen beyanname, sağlık sertifikaları, gıda ürünleri için helal sertifikası, kara liste sertifikaları ve tarım ürünleri ticareti yapılıyorsa bu ürünler için borsa beyannamesi temin etmek gerekir.

Yurt dışına ürün satmak için gerekli belgeler; yasa yoluyla belirtilen şekil ve içerik koşullarına uygun biçimde düzenlenip ticaret sürecinde ilgili sürelerde beyanı şirketlerin sorumluluğundadır.

Yurt Dışına Ürün Satmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Yurt dışı satış faaliyetlerinde firmalar için dikkate alınması gereken bazı önemli hususlar söz konusudur. Bu önem noktalarının eksiksiz şekilde planlanması ve uygulanması, yurt dışına ürün satmak isteyen şirketlerin hedef kazanımlarını gerçekleştirmelerini sağlar.

Büyüme hareketlerinin hızlanması, yatırımların kazanca dönüşmesi, markalaşma hedefinin nitelikli şekilde hayata geçmesi için yurt dışı satışlarında verimli bir plan dahilinde hareket edilmelidir. Bu planın ana unsurları; satış araçlarında dil seçimi, ödeme kanalları, vergi sistemi ve marka görünürlüğünden oluşur.

Global Bir Dil Kullanılması

İnternetten yurt dışına ürün satmak için kullanılan araçlar ve pazaryeri platformları; ürün içerik bilgilerinden tanıtım faaliyetlerine kadar ortak bir paydaya muhtaçtır. Bu ortak payda kullanıcıların büyük bir kesimine hitap edecek olan dildir. Dünya genelinde satış hedefiyle kurgulanmış pazaryerleri bu kriteri kapsamlı şekilde yerine getirdikleri için yaygınlaşmayı başarmıştır.

Dil seçimindeki üstün etkinin kanıtlanması sebebiyle global pazaryerleri dahil olmak üzere kendi yurt dışı satışı için dil kullanımına karar verecek olan şirketlerin, İngilizce gibi küresel çapta karşılığı olabilecek dilleri tercih etmesi gerekir. Bu sayede tanıtım faaliyetlerinden içerik bilgilerine kadar, yurt dışına ürün satmak için tercih edilen pazaryerlerinde marka iletişimine katkı sağlanır ve hedef kitleyle organik bir bağ kurulabilir.

Ödeme Kanallarının Uyumlu ve Güvenilir Olması

Yurt dışı satış yapmak hedefini çevrim içi ortamlarda gerçekleştirmek isteyen şirketlerin, dikkate alması gereken en önemli kriterlerden biri ödeme kanallarıdır. Çünkü ister şirketlerin kendi e-ticaret siteleri olsun ister global pazaryerleri; kullanıcıların online alışverişte güvenilir ödeme araçlarına yönelik yüksek hassasiyeti söz konusudur.

Bir şirket; eğer kendi e-ticaret sitesi üzerinden yurt dışına ürün satmak istiyorsa sahip olacağı ödeme yazılımına, global pazaryerleri ile satış yapacaksa tercih ettiği ortamın ödeme kanallarına özen göstermelidir. Güvenli ödeme kanallarının kullanıldığı ve garantili hizmet sunan pazaryerleri marka güvenilirliğine de olumlu katkı sunar.

Vergilendirme Sistemi

Yurt dışına mal satmak için ürün, satış konsepti, hedef kitle ve pazaryeri tercihini tamamlayan firmaların; sorumluluklarını tahlil etmek amacıyla vergilendirme sistemleri hakkında da bilgi sahibi olması önemlidir. Çünkü ürünlerin, ihraç edilen ülkelerin, satış koşullarının ve hacminin de yer aldığı pek çok kritere bağlı olarak, ihracatta vergilendirme usulleri farklılık gösterebilir. Bu durumda yurt dışına ürün satmak isteyen firmalar için vergilendirme sistemi, ekonomik döngüyü büyük oranda etkileyen önemli bir araştırma alanıdır.

Markanızın Görünürlüğünü Artırmak

Online pazaryerleri ve dijital platformlarda e-ihracat yapmak isteyen firmaların, marka görünürlüğü alanında nitelikli planlara ihtiyacı vardır. Küresel çapta bir rekabetin ve sayısız alternatif sunulan bir hedef kitlenin söz konusu olduğu e-ihracat için; marka görünürlüğünü sağlamak kazanç oranlarını doğrudan etkileyen bir unsurdur.

Firmaların görünürlük anlamında profesyonel destek almaları, hedefledikleri potansiyele hızlı ulaşmalarını sağlar. Globizi; A’dan Z’ye e-ihracat hizmetiyle hiç ihracat girişimi olmayan firmaların bile markalaşma adımlarını hızlandırır. Online pazarlama yönetiminden pazaryeri araçlarında profesyonel kullanım desteğine kadar e-ihracatta kapsamlı destek sunan Globizi, tüm optimizasyon ve pazaryeri yönetim işlemlerinde markanız için fark yaratır!

Yurt Dışında Satış Yapabileceğiniz Platformlar

yurt-disinda-satis-yapabileceginiz-platformlarYurt dışına ürün satmak için tercih edilebilecek pek çok platform mevcuttur. Ancak firmalar için bu platformların sahip olduğu özellikler, sunduğu avantajlar ve küresel pazardaki hakimiyet oranları oldukça önemlidir. Çünkü yapacakları tercih sonrası bu pazaryerlerine ait özelliklerin her biri aslında kullanıcılar için söz konusu firmanın hizmeti haline gelecektir.

Küresel pazarda markalar için en nitelikli aracı konumunda yer alan online pazaryerleri arasında; Alibaba, Etsy, eBay, AliExpress sayılabilir. Bu alternatiflerin e-ticaret konseptlerine hâkim olmak ve hedef kazanımlara uygun bir tercih yapmak; firmaların verimli bir ihracat yönetimi edinmesinin önünü açar.

Globizi iş birliğiyle tüm e-ihracat platformlarında profesyonel yönetim desteği alabilir, firmanız için markalaşma yolunda dev bir adım atabilirsiniz. Firmaların ihtiyaç duyduğu tüm e-ihracat yönetim ve takip işlemlerini yürüten, yeni nesil yönetim araçlarıyla küresel pazarda yer edinmesini sağlayan Globizi’ye katılın, e-ihracat satışlarıyla yatırımlarınızı kazanca dönüştürün!

Globizi ile E-İhracat Çözümleri

Globizi, ihracat yapmak isteyen her ölçekteki firmaya uçtan uca e-ihracat hizmeti veren bir teknoloji firmasıdır. Benzersiz iş modeli ve e-ihracat platformları yönetimi konusunda tecrübeli ekibiyle firmaların hızlı ve efektif şekilde yeni pazarlara açılmasını, e-ihracata başlanmasını sağlar.

Globizi ile gerçekleştirilecek iş ortaklığının KOBİ’lere sağlayacakları; e-ihracat ve yeni pazarlara giriş, baştan sona tüm sürecin kontrolü, yalnızca gerçekleşen ticaret üzerinden alınan komisyon bedeli, toplam maliyet tasarrufu, sıfır personel çalıştırma avantajı, isabetli pazarlama hedeflemesi ve alanında benzersiz ve uzman bir ekip ile çalışma fırsatı olarak özetlenebilir.

Firma profili oluşturulması, ürünlerin yerleştirilmesi, ürün görsellerinin hazırlanması, sipariş yönetimi gibi pek çok alanda operasyonu üstlenen Globizi, işletmelerin bu alanlarda zaman ve kaynak harcaması gerekmeden e-ihracata başlamasını mümkün kılar.

E-ihracat sürecinin en önemli adımlarından biri olan reklam ve pazarlama süreçleri Globizi ortaklığında dijital pazarlama araçları ve stratejileri kullanılarak profesyonel bir şekilde gerçekleştirilir. Pazaryeri içi optimizasyon ve reklam stratejileri ile ürünlerin ön plana çıkarılması aynı zamanda da satışlardaki etkileşim ve dönüşümün artırılması hedeflenir.

E-ihracata başlamak veya mevcut e-ihracat sürecinizi doğru yönetmek istiyorsanız Globizi’yle hemen iletişime geçin. Globizi’nin sunduğu e-ihracat çözümleri sayesinde işinizi hızla ve güvenle büyütün.