B2B E-Ticaret Nedir? A’dan Z’ye B2B E-Ticaret Rehberi

Mayıs 16, 2022
Posted in Genel
Mayıs 16, 2022 Globizi

B2B E-Ticaret Nedir? A’dan Z’ye B2B E-Ticaret Rehberi

“Business to Business” (işletmeden işletmeye) modeli; firmaların birbirleriyle girdiği ticari alışveriş hareketlerini ifade eden konsepttir. B2B ticaret konseptinde firmalar için hedef kitle son tüketici değil perakende satış yapan ya da toptan ürün alım satımıyla ticaret yapan diğer firmalardır.

Firmalara ulaşan üretici veya satıcı firmalar için temel hedef, söz konusu ürünlerin toptan satışını sağlamaktır. B2B ticaret konseptinin çeşitleri mevcuttur. Bunun temel sebebi; üretici firmaların toptan firmalarla ticaretinin, bu toptan satış firmalarının da perakende satış yapan firmalarla ticaret yapmasının bir döngü halinde gerçekleşmesidir. Her bir satış hareketi kendi içinde B2B ticaret konseptine uygun olarak gerçekleşir.

B2B E-Ticaretin Yararları Nelerdir?

Ticarette dönüşümün en önemli simgelerinden biri de elektronik ortam ticareti, yani e-ticarettir. Yalnızca satıcı ve son tüketicinin buluştuğu e-ticaret ortamları değil, firmalar arası B2B e-ticaret için de oluşturulan çevrim içi ortamlar son dönemde oldukça yaygın bir hal almıştır.

Birbirinden farklı ticari ortam alternatiflerinin gün geçtikçe çoğalması, “B2B e-ticaret nedir ve yararları nelerdir?” gibi hususları gündeme taşıdı.

Genel olarak hacmi yüksek ticari faaliyetler için tercih edilen B2B ticaret ve bu konseptin e-ticaret varyasyonu çeşitli avantajlara sahiptir. B2B e-ticaretin avantaj ve faydalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Arz ve takibin dijital ortam kolaylıklarıyla birlikte geleneksel yöntemlere oranla daha hızlı olması
  • B2B ticaret uygulamalarında gereken prosedür işlemlerinin B2B e-ticaret modelinde daha az olması veya hiç uygulanmayan kategorilerin bulunması
  • Hedef kitleye ulaşımda oldukça geniş bir pazara hitap ederek beklentileri karşılaması
  • Müşteri bağlılığını artıran ve özelleştirilmiş seçeneklerle sunulan deneyim imkanının bulunması
  • Stok takibinin kolaylaşması
  • B2B ticaret modelinde zorlu kategorilerden biri olan aktiflik beklentisini maksimum seviyede karşılaması, 7/24 müşterilere hizmet sunma imkanının bulunması

Firmalar arası ticaretin kendine özgü zorlukları bulunur. Bunlar arasında ticareti en çok yavaşlatan ve çözüm arayışına girilen çalışma saatlerinde zorunlu iletişim kategorisi; B2B e-ticaret modeli sayesinde ortadan kalkmıştır. Firmalar dilediği zaman ve her ortamda satın alım yapabilecekleri çevrim içi pazarlara ulaşabilir ve B2B ticaret alımlarını gerçekleştirebilirler. Bu durum aynı zamanda maksimum verime hizmet eden zaman yönetimi ve kolay işlem avantajı sağlar.

B2B ve B2C Arasındaki Farklar Nelerdir?

b2b-b2c-farki-nedir

B2B ticaret modeli; firmaların birbiriyle yaptıkları alışveriş işlemlerini ifade eder. B2C modeliyle arasındaki en temel fark; hedef kitledir. Çünkü B2C modelinde firmaların hedef kitlesi son tüketicidir.

B2B ticaret modelinde ürünler için bulunan satın alma alt limiti, alım koşulları ve fiyatlandırma kriterleri gibi pek çok unsur; uygulama esnasında ayırıcı özellikler olarak ön plana çıkar.

B2B ve B2C modellerinin arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:

1. Satın Alma Gerekçesi

B2B ticaret konseptinde, firmalar arası bir alışveriş söz konusu olduğundan satın alma gerekçeleri nicel değerlere dayanır. Yani ürünün pazar değeri, yeniden satılabilme potansiyeli, hedef kitleye uygunluğu ve yatırımın geri dönüşünde hedeflenen kazanımlara uyumu gibi hesaplamalar, alıcıların kararlarını etkiler. Ancak B2C modelinde satın alma gerekçeleri duygusal beğenilere veya ihtiyaçlara dayanır. Tüketiciler ürünü genellikle çok beğenmeleri veya ihtiyaç duymaları sebebiyle tercih eder.

2. Yerleşik Müşteri Farkı

B2B ticaret modeli, firmaların ürün temini ve pazar genelinde güvenilir ticaret yapabilecekleri alternatifler edinmeleri bakımından nitelikli bir konsepttir. Bu modelde firmalar için satın alım yapılan ürünün temin edildiği tedarikçiyle tekrar anlaşma yapma ve ürün satın alma eğilimi, şartlar elverişli olduğu sürece yüksek seyreder. Ancak B2C modelinde tüketiciler aynı firmanın aynı ürününe sürekli olarak ilgi göstermez. Bir satın alma işleminin ardından aynı ürün ve aynı firma için tekrar istekte bulunmaları seyrek görülmektedir.

3. Satın Alma Şartları

Ticaret modelleri arasında en yaygın iki tür olan B2B ticaret ve B2C ticaretin temel farklarından biri de satın alma şartlarıdır. B2B modelinde satın alım ve teslim koşulları taraflar arasında pazarlık konusu edilebilir. Ürün için teklif verme veya satışta açık artırma oluşturma gibi hareketler B2B ticaret konseptinin özelliklerinden biridir. Fakat B2C modelinde ürünlerin satın alma, ödeme, teslim etme veya iade gibi kategorileri tarafların taahhüt ettiği şartlara ve sözleşmelere bağlıdır. Her iki taraf için de bu sınırlı koşullara uymak zorunludur.

B2B E-Ticaret Hangi İşletmeler İçin Uygundur?

E-ticarette B2B modeli son yıllarda en fazla tercih edilen konseptlerin başında yer alır. Bunun temel sebepleri arasında; geleneksel B2B alışverişlerinin özellikle pazara erişme, pazarlama alanını genişletme ve hedef kitleye ulaşma gibi ihtiyaçlar için yoğun emek ve sermaye gerektirmesi sayılabilir. Öte yandan B2B e-ticaret modeli kısa zamanda geniş kitlelere ulaşmayı sağlar. Böylece firmalar için firmalara erişmek ve ürün / hizmetin nitelikli pazarlamasını gerçekleştirmek kolaylaşmıştır.

b2b-e-ticaret-hangi-isletmeler-icin-uygun

B2B e-ticaret modelinin sahip olduğu avantajlar ve sunduğu fırsatlar, hemen her alandaki girişimler için verimli bir ortam oluşturur. Dijital hizmetlerden ekipmana, sağlık – medikal – tasarım ürünlerinden teknik emtiaya kadar sınırsız ürün için B2B e-ticaret modeli tercih edilebilir. Özellikle gıda, teknoloji, teknik araç – gereç, giyim, hizmet sektörü ve tüketim malları sunan firmaların B2B ticaret hacmini e-ticaret modeliyle büyütmesi son yılların yaygın eğilimlerinden biri halini almıştır.

B2B E-Ticaret Yazılımı Kullanımının Önemi

E-ticarette B2B modelini tercih eden işletmeler için az müşteri ile fazla satış vizyonu gerçekleşir. Ancak bu vizyonun hayata geçmesi için arka planda, mevcut e-ticaret hacminin zemini olan site yönetimi ve şirket idaresinin başarılı şekilde kurgulanması gerekir. Geçmiş dönem değerlendirmeleri, mevcut durum analizi ve gelecek planlamaları aynı anda değerlendirilerek B2B ticaret için işlevsel zemin korunmalıdır. Bu değerlendirmelerin en önemli aracı yazılım kullanımıdır.

Firmaların e-ticaret için tercih ettikleri yazılımlar, sahip oldukları kullanım özellikleriyle ticaretin nabzını tutmayı sağlar. Bu durumda firma; elindeki verileri değerlendirerek, geçmiş dönem analizlerini yaparak ve hedef kazanımlarını ölçerek B2B modelindeki başarısını ölçebilir ve iyileştirebilir. Tüm bunların eksiksiz biçimde yapılabilmesi, kullanılan e-ticaret yazılımının firmaya göre özelleştirilebilir nitelikte ve tam otomasyonlu olmasıyla sağlanabilir.

E-ticaret yazılımları sayesinde firmalar için sipariş listesi oluşturmak, site sorunlarına müdahale etmek, hesap kontrolü ve takibi yapmak, servis takip yöntemi uygulamak gibi ihtiyaçlar her ticaret modelinde kolaylaşır. B2B ticaret firmaları içinse e-ticaret yazılımlarının önemi, yüksek hacimli satışlar söz konusu olduğundan daha da artar.

Globizi ile B2B E-Ticarete Başlayın!

Ticarette B2B modelinin kazançlarını, avantajlarını ve fırsatlarını yakalamak isteyen her girişimci için bu modelin inceliklerini bilmek önemlidir. Kendi içinde çeşitli uygulama tüyoları, kazanç kısayolları, vazgeçilmez özellikleri ve nitelikli uygulama adımları bulunan B2B ticaret modeli; şirketlerin mutlak olarak profesyonel şekilde gerçekleştirmesi gereken yatırımlardan biridir. Globizi B2B e-ticaret alanına yoğunlaşmak isteyen işletmeler için yeni nesil yönetim alternatifleri ve avantajlı uygulama hizmetleri sunar.

Globizi iş birliği ile belirlediğiniz platformlarda şirketinize ait profesyonel hesaplar oluşturabilir, ürün fotoğraflarından açıklamalarına, pazarlama metinlerinden tanıtıcı içeriklere kadar nitelikli hizmet alabilirsiniz. Platformlarda ürünlerinizin en üst sırada yer almasını sağlayan Globizi ile rakiplerinize karşı bir adım öne geçebilir ve firmanız daha önce hiç ihracat yapmamış olsa bile; B2B e-ticarette A’dan Z’ye her ayrıntıya hâkim olabilirsiniz! Siz de ihracatta profesyonel yönetim desteği için Globizi ile hemen iletişime geçin, şirketinizle birlikte hedeflerinizi de büyütün!