E-ticaret konsepti her geçen gün firmaların daha fazla ilgi gösterdiği bir alan olmaya devam ediyor. Son dönemde bu konseptin gözde kulvarlarından biri de e-ihracat faaliyetleri olmaya başladı. Özellikle mikro ihracat faaliyetlerinin, e-ticaret imkanlarıyla birleştiği e-ihracat modeli; yurt dışı satışı yaparak pazar hacmini büyütmek isteyen her girişim için verimli bir ortam oluşturdu. Firmaların büyüme hedeflerine de önemli katkılar sunan bu konseptin yaygınlaşması ve Türk şirketlerin dünya pazarında daha fazla yer edinmesi için e-ihracat destek ve teşvikleri de yaygın biçimde uygulanmaya başladı.
Devlete bağlı kurum, kuruluş, kamu iş birliği ve yapılaşmalar tarafından; e-ihracat destek modelleri gün geçtikçe farklı alternatifler edinmeye devam ediyor. Girişimciler için iş dünyasında küresel vizyon edinmenin anahtarı haline gelen e-ihracat teşvik modelleri; şirketlere sunduğu maddi kredi ve ödemeler ile sayısız kategoride avantaj sunuyor. E-ihracat modeliyle küresel piyasaya açılmak isteyen kişi ve firmalara; reklam tanıtımdan seyahate, rapor ve belge hizmetinden kiraya pek çok alanda hibe ve kredi imkânı sağlanıyor.
E-İhracat Devlet Teşvikleri Hangi Alanlarda Veriliyor?
E-ihracat destek uygulamaları oldukça geniş alanlara yayılmıştır. Ticari faaliyetlerin hemen her kategorisi ve alt çalışma alanı için destek paketlerinden veya kısmi kredilendirme seçeneklerinden faydalanmak mümkündür. Ancak bu hakların elde edilmesi belirli koşulların sağlanmasına bağlıdır.
E-ihracat teşvik paketlerinin en yaygın kullanıldığı alanlar ve ticari faaliyet çalışmaları şu şekilde sıralanabilir;
- Yurt dışında ofis, mağaza, şube veya depo açmak isteyen firmalar için kira desteği
- Lojistik faaliyetlerin yapılabilmesi için gereken navlun destekleri
- Yurt dışı pazarlarda belge zorunluluğu bulunan alanlar için belge edinme desteği
- Firmaların marka, ürün, hizmet vb. varlıklarına yönelik tanıtım – reklam desteği
- Yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen fuarlara ilişkin destek paketleri
- Pazar araştırması, rekabet analizi, vizyon gelişimi amaçlarıyla düzenlenen seyahatler için destek paketleri
- Marka tescil desteği
- Fiziksel ve sanal ortam fuar desteği
- Dijital ticari faaliyet alanlarına yönelik destekler (Alibaba.com ve benzeri pazaryerleri için)
Özellikle mikro ve toptan ihracat faaliyetlerinin, e-ticaret imkanlarıyla birleştiği e-ihracat modeli; yurt dışı satışı yaparak pazar hacmini büyütmek isteyen her girişim için verimli bir ortam oluşturdu. Özellikle maddi desteklerle giderlerine yardım edilen firmalar, bütçe yatırımlarını değerlendirirken avantajlı konuma gelebilir. Pek çok kategorideki gider ve ödemeler için e-ihracat teşvik paketlerinden yararlanmak mümkündür.
E-İhracat Devlet Teşvikleri Nelerdir?
E-ihracat destek uygulamaları, firmaların uluslararası pazarda daha etkin şekilde rol oynamasına katkı sunar. Maddi desteklerden hizmet ve kullanım haklarına, belge desteklerinden öncelik işlemlerine kadar her kategori; firmaların yurt dışı faaliyetlerinde avantajlı konuma gelmesi için kurgulanır.
Turquality Desteği
E-ihracat teşvik paketleri arasında devlet desteğiyle oluşturulan ilk markalaşma programı Turquality desteğidir. Bu program dahilinde firmaların uluslararası pazarda Türk mallarını ve imajını etkin şekilde temsil etmesi için çeşitli destek faaliyetleri yürütülür. Pazarlamadan satışa, satış sonrası destekten yönetsel bilgi aktarımına kadar firmalara; prestij odaklı yurt dışı faaliyet prensibinin oluşması için eğitim ve mali destek hizmeti sunulur.
Marka Tescil ve Korunma Desteği
Yurt içinde marka tescil belgesi bulunan şirketlerin, sahip olduğu marka değerini yurt dışında temsil etmesi için sunulan desteklerden biri de marka tescil desteğidir. Bu kapsamda şirketlere giderleri için %50 oranına varan mali kredi ve hibe imkânı verilir. Marka tescil giderlerinin yurt dışı pazarda 50.000 dolara kadar karşılandığı e-ihracat destek uygulamalarından biri olan bu destek; firmalar için en avantajlı paketler arasında yer alır.
Yurt Dışı Pazar Araştırma Seyahat Desteği
E-ihracat teşvik uygulamaları arasında; özellikle yurt dışı pazara yeni giriş yapmak isteyen ve yatırımlarını farklı sektörlerde değerlendirmek isteyen firmalar için en uygun destekler arasında yurt dışı pazar araştırma desteği yer alır. Yeni ürün ve hizmetlere yönelik pazar araştırması ve potansiyel hedef kitle ve rekabet analizi yapmak için firmaların uluslararası araştırmaları, pazar araştırma ve seyahat desteği ile genişletilebilir.
Rapor Desteği
Bakanlık onayıyla verilen rapor desteği sayesinde çeşitli alanlarda yapılacak analiz, finans ve hukuk araştırmaları ile pazar araştırmaları %60 oranında karşılanabilir. Süresi iki yıl olan bu e-ihracat destek paketi, tıpkı yurt dışı pazar araştırma desteği gibi farklı sektörleri tanımak ve girişimlerine yön vermek isteyen firmalar için oldukça elverişlidir.
Belge Alım Desteği
Yurt dışında belirli çalışma alanları için ticari faaliyet belgesi ve sertifika zorunluluğu bulunmaktadır. Belge alım desteği ile kalite, sağlık veya çevre uyumu gibi konulara ilişkin belgelerin edinilmesi için destek sağlanır. Böylece şirketler alanlarına yönelik sertifika zorunluluğundan dolayı yapacakları giderleri %50 oranında azaltabilir. Belge desteği; diğer e-ihracat teşvik paketleriyle birlikte başvuru yapılabilen uygulamalardan biridir.
Reklam ve Tanıtım Desteği
Firmalar için en önemli faaliyetlerden biri de reklam ve tanıtım çalışmalarıdır. Özellikle yurt dışı pazarda ürün ve marka bilinirliğini artırmak; satışlarda olumlu yükselişin en mühim destekçisidir. E-ihracat destek paketlerinden biri olan reklam ve tanıtım desteği; firmaların sponsorluk, lansman, açılış etkinliği, duyuru, reklam ürünleri kullanma ve iletişim gibi pek çok giderine %60 oranında katkı sunulmasını sağlar.
Fuar Desteği
Fuar organizasyonları, ticari faaliyetlerin odak noktalarından biridir. Bilhassa B2B konseptinde hizmet sağlayan firmalar için yurt dışı fuarlarında stant sahibi olmak oldukça önemlidir. Stant sahibi olan firmaların katılımcılarla etkileşimi ve yurt dışı pazar temsilcileriyle iletişimi artmaktadır. Devlet tarafından karşılanan e-ihracat destek uygulamaları kapsamında fuar giderleri %50’ye varan oranlarla karşılanır.
Şirket Satın Alma Desteği
Türkiye’de faaliyet gösteren işletmeler için yurt dışı pazarlarına açılmanın en bilinen ve kazançlı yollarından biri şirket satın almaktır. Halihazırda küresel pazaryerinde faaliyet gösteren, marka bilinirliği tatmin edici, kendine ait yerleşik takipçi ve alıcı kitlesi olan şirketleri satın almak; şirketler için kendi marka değerleriyle pazara giriş yapmaktan daha avantajlıdır. E-ihracat teşvik paketlerinden faydalanarak bu satın alımlar sırasındaki giderlerin %70’inden tasarruf etmek mümkündür.
Birim Kira Desteği
Yurt dışı satış ve faaliyet çalışmaları için tercih edilen yöntemlerden biri de farklı ülkelerde şube, ofis, temsilcilik veya depo gibi mekanlar edinmektir. Firmaların bu girişimleri gerçekleştirmesi için en önemli gider kalemlerinden biri olan kira ödemelerini destekleyen paketler bulunmaktadır. Söz konusu birimlerin kira bedelleri destek paketinden faydalanan firmaların özelliğine bağlı olarak %50 oranında karşılanır.
Markaların özellikle yurt dışı pazarında güvenilir bir itibar edinmesi için çeşitli platformlar aracılığıyla desteklenmesi önemlidir. Çünkü e-ihracat faaliyetleri nitelikli çalışma alanlarından biridir ve kendine özgü dinamiklerinin doğru tahlille yönetilmesi gerekir.
Globizi iş birliğinden faydalanarak siz de firmanızın uluslararası rekabette bir adım öne geçmesini sağlayabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz tüm e-ihracat yönetimi, takibi ve püf noktalarını sizin için sunan Globizi; prestijli pazaryerlerinde mağaza edinmekten küresel satış araçlarını kullanmanın inceliklerine kadar markalaşma yolunda gereken her adımı atmanızı sağlar!
Vakit kaybetmeden Globizi’yle iletişime geçin, küresel pazarda markanız için en kazançlı yolu seçin!